این روزها اوضاع اقتصادی کشورها بهگونهای پیش میرود که عموم مردم قبل از خرید هر محصول و یا خدمتی که به آن نیاز دارند؛ توجه ویژهای به قیمت نهایی آن خواهند داشت. به نوعی میتوان «قیمت» را یک عامل بسیار مهم و تاثیرگذار بر تصمیم مشتری به خرید و یا عدم خرید یک محصول دانست. به همین دلیل است که اکثر کسبوکارها و شرکتهای تولیدی و خدماتی برای تعیین قیمت نهایی از استراتژیهای مختلفی استفاده میکنند. درواقع تکنیکهای قیمتگذاری به کافرمایان این فرصت را میدهد تا موقعیت مناسبی را نه تنها در میان رقبا، بلکه در میان مردم نیز برای خود دستوپا نمایند. اینکار نه تنها سودآوری را برای آنها به همراه دارد بلکه باعث میشود قیمتگذاری آنها مبنایی برای قیمتگذاری رقبا تبدیل شود. حال سوالی که ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول میکند این است؛ روشها و تکنیکهایی که در قیمتگذاری یک محصول نقش دارد، کدام است؟
با توجه به این مسئله که بنگاه های اقتصادی از طریق قیمتگذاری محصولاتشان، موقعیتهایشان را نسبت به مشتریان، کالاهای مکمل، رقبا و البته تازه واردین مشخص مینمایند. در ادامه این مقاله در نظر داریم توضیحاتی در این راستا خدمت شما معرفی نمائیم. با ما همراه باشید.
تاثیر قیمتگذاری بر انتخاب مردم
برای نشان دادن تاثیر و اهمیت تکنیکهای قیمتگذاری تصمیم داریم از یک مثال استفاده کنیم. تصور کنید که به یک فروشگاه وارد شدهاید و میخواهید یک نوشیدنی بخرید. مطمئنا نوشیدنیهای متفاوتی را مشاهده خواهید کرد. فرضا نوشیدنی اول از قیمت بسیار پایینی برخوردار است و شما فکر خرید آن را در ذهن ندارید زیرا تصور میکنید که از کیفیت پایینی برخوردار است. نوشیدنی دوم اما از یک برند معتبر و بزرگ است که کیفیت آن تضمین شده اما قیمت بسیار بالایی دارد. هرچند محصول از کیفیت بالایی برخوردار است اما قیمت آن به هیچ عنوان منطقی نیست. نوشیدنی سوم اما کمی شرایط متفاوتی دارد بهگونهای که چشمتان بر روی آن قفل خواهد شد. این نوشیدنی که محصول دیگری از آن را استفاده کرده و از کیفیت آن اطمینان دارید نه تنها از قیمت خوبی برخوردار است بلکه با جیب شما نیز همخوانی دارد.
همه ما در طول زندگی بارها با چنین کالاها و قیمتهایی روبرو شدهایم و ذهنمان پس از تجزیه و تحلیلهای متفاوت اجازه خرید را برایمان صادر کرده است. اما سوال اساسی و مهم اینجاست که قیمتهایی که بر روی محصولات در فروشگاهها حک شده از کجا آمده است؟ تولیدکننده از چه معیارهایی برای تعیین قیمت محصولات استفاده میکنند؟ چگونه میتوانیم با کمک قیمتگذاری کاری کنیم؛ کالا ارزش خریدن داشته باشد؟ در ادامه این مقاله به این پرسشها پاسخ خواهیم داد.
چرا تکنیکهای قیمتگذاری مهم هستند؟
در مبحت بازاریابی 4 اصل وجود دارد که از آنها تحت عنوان 4P یاد میشود که شامل محصول ( Product)، قیمت ( Price)، مکان توزیع ( Place) و ترویج ( Promotion) است. ترکیب تمامی این موارد با یکدیگر را بازاریابی میگویند. در این راستا تنها قیمت است که میتواند منجر به درآمد شود به همین دلیل این بخش را مهمترین و جذابترین بخش ماجرا در بازاریابی میدانند. شما زمانی میتوانید اهمیت تکنیکهای قیمتگذاری را به راحتی مشاهده کنید که به سراغ مقایسه دو محصول مشابه میروید. زیرا در وهله اول؛ این قیمت است که به آن نگاه میکنیم و همه چیز از همین نگاه اول آغاز میشود. حتی اگر نتوانیم از پس خرید آن محصول برآییم و یا به دلایل مختلف آن را انتخاب نکنیم باز هم قیمت است که در ذهنمان باقی میماند.
اما اگر بخواهیم از دید یک تولیدکننده به قیمتها نگاه کنیم، باید بگوییم اگر محصول تولیدی شما نتواند از لحاظ قیمت برتری خاصی به محصول مشابه داشته باشد، شاید باید تولید آن محصول را کنار بگذارید. زیرا زمانی که مشتری در نگاه اول نتواند ارتباطی موثر با کالای شما برقرار کند مطمئنا برتریهای دیگر به چشم او نمیآید. به همین دلیل است متخصصان و فعالان حوزه بازاریابی برای قیمتگذاری اهمیت ویژهای قائل هستند. زمانی که در این تکنیک دچار اشتباه میشوید، زمانیست که یا سودتان و یا اعتباری که برای کسبوکارتان فراهم کردهاید را نابود میکنید.
مفاهم مهم قیمتگذاری
یک تولیدکننده برای اینکه بتواند قیمت یک محصول را مشخص کند در وهله اول باید به این مفاهیم توجه نماید. این مفاهیم به او کمک میکند نه تنها سودآوری داشته باشد بلکه آن محصول را همواره به عنوان یک محصول کاربردی به عموم مردم معرفی نماید.
- قیمت؛ قیمت اولیه مبحثیست که در تکنیکهای قیمتگذاری به آن پرداخته میشود. باید بدانید منظور از قیمت هزینهایست که مشتری بابت استفاده از آن کالا یا خدمات باید پرداخت نماید.
- هزینه؛ هزینهها میتواند به صورت ثابت یا متغیر باشد که برای تولید یک محصول صرف شده است.
- ارزش؛ آن چیزی را که مشتری بابت آن پول پرداخت میکند، ارزش گویند. به نوعی مزایای دریافت کرده را ارزش میگویند. دقت داشته باشید ارزش برای مشتریان تنها شامل کالای خریداری شده نمیشود بلکه تمامی متغیرهاییست که وابسته به آن کالاست.
انواع تکنیکهای قیمتگذاری
امروزه روشها و ابزارهای بسیار زیادی برای قیمتگذاری یک محصول یا خدمت وجود دارد اما برخی از آنها آنچنان اهمیت دارد که شرکتها تنها بر روی آن متمرکز میشوند. از همینرو در این مقاله به معرفی آنها میپردازیم.
* قیمتگذاری بسیار بالا
قیمتگذاری بسیار بالا که از آن تحت عنوان قیمتگذاری پریمیوم یا خیلی گران نیز یاد میشود به یکی از انواع تکنیکهای قیمتگذاری گفته میشود که قیمت محصول یا کالای ارائه شده نسبت به سایر رقبا بسیار بالاتر است. اغلب آن دسته از شرکتها و کسبوکارهایی به سراغ استفاده از این تکنیک قیمتگذاری میروند که در حال تولید و ارائه محصولات یا خدماتی منحصر به فرد و یا لوکس هستند. این دسته از محصولات به قدری باکیفیت هستند که ناخودآگاه برای خود ارزش ایجاد میکنند و این احساس را در مشتریان به وجود میآورند که با محصولی ارزشمند و خاص طرف هستند. این احساس باعث میشود تا مشتری هر هزینهای را بابت استفاده از آن پرداخت نماید. حتی اگر بالاترین هزینهای باشد که مشتری بابت خرید یک محصول دیده باشد.
دقت داشته باشید اگر قصد استفاده از چنین تکنیکی را دارید حتما باید این مسئله را رعایت کنید که محصول یا خدمات شما چنان باکیفیت باشند که جای هیچ شک و تردیدی را در ذهن مشتری باقی نگذارد. هرگونه شک و شبهه و یا وجود محصولات مشابه در بازار میتواند شما نه تنها در قیمتگذاری بلکه در زمینه اعتبار نیز نابود کند.
* قیمتگذاری پایین
یکی از شایعترین تکنیکهای قیمتگذاری که اغلب کسبوکارهای کوچک و نوپا به سراغ استفاده از آن میروند، قیمتگذاری پایین است. درواقع شرکت ها تلاش میکنند تا از این طریق نه تنها مشتریان را به سمت خود جذب نمایند بلکه نفوذ بسیار خوبی در بازار بدست آورند. این قیمتها بسیار پایین تر از حد معمول میباشند و در ابتدا سود بسیار اندکی را نصیب فروشنده و تولیدکننده میکند. اما هدف نهایی این است که فروشنده پس از رسیدن به اهداف خود و حضور موثر در بازار ب تدریج بر قیمتهای خود بیافزاید.
* قیمتگذاری اقتصادی
به آن دسته از قیمتهایی اقتصادی گفته میشود که تولیدکننده با استفاده از راهکارهای مختلفی که پیش رویش قرار دارد نه تنها هزینههای تولید را کاهش دهد بلکه در بخش فروش و کسب درآمد نیز جزء قیمتهایی پایین باشد. این مسئله کمک میکند مشتری نیز محصولی ارزانتر را خریداری نماید. البته باید بدانید قیمتگذاری اقتصادی یک شیوه کاملا موثر و کارآمد است که حتی بزرگترین فروشگاهها و شرکتهای تولیدی نیز به سراغ استفاده از آن میروند. البته به گفته بسیاری از متخصصان و فعالان حوزه بازاریابی اگر جزء کسبوکارهای کوچک هستید استفاده از این تکنیکهای قیمتگذاری میتواند برای شما زیانبار باشد زیرا اغلب فروشگاههایی به سراغ این روش میروند که با فروش بالای خود این روش قیمتگذاری را توجیه کنند و سودآوری داشته باشند. قرار دادن تخفیفهای خاص برای مشتریان وفادار میتواند یکی از بهترین شیوههایی باشد که خرید مجدد از یک فروشگاه را تضمین کند.
کلام آخر
تکنیکهای قیمتگذاری به صاحبان سرمایه، شرکتها و کسبوکارها کمک میکند تا تنها سودآوری قابل توجهی را برای خود رقم بزنند بلکه در مدت زمانی کوتاه در ذهن و زندگی مشتری جایگاه ویژهای را برای خود دستوپا نمایند. البته باید بدانید این روزها در دنیای پیشرفتهای زندگی میکنیم، دنیایی که هر لحظه روشی جدید پیشروی ما میگذارد و این مسئله در رابطه با قیمتگذاری نیز صدق میکند. بهگونهای که امروزه ما روشهای مختلفی برای قیتگذاری داریم. اگر خواهان آگاهی از چگونگی قیمتگذاری و سایر تکنیکهای موجود هستید توصیه میکنیم به بخش ارتباط باما مراجعه کرده و با برقراری تماس با مشاوران و متخصصین ما تمامی مسائلی که در ذهنتان ایجاد ابهام کرده است را برطرف نمائید.
ثبت ديدگاه