امروزه به واسطه پیشرفتهایی که در علم و تکنولوژی رخ داده و بهواسطه حضور پررنگ اینترنت در زندگی مردم، اکثر افراد به سراغ شروع فعالیت در حوزه تجارت الکترونیک رفتهاند. درواقع آنها با در نظر گرفتن چالشهای مثبت و منفی و متصور شدن اهدافشان درصدد کسبدرآمد و البته خدمت به جامعه هستند. اما حوزه تجارتالکترونیک ارتباط مستقیمی با تولید محتوا و البته بازاریابی محتوا دارد. درست همینجاست که استراتژی محتوا اهمیت پیدا میکند زیرا این محتواست که کمک میکند کسبوکار شما بهروز، نوآور و البته قوی باشد. بدون استراتژی محتوا شما سرگردانید و اصلا نمیدانید میخواهید به کجا بروید و به چه طریقی میخواهید کسب درآمد کنید. گاهی بهچپ، گاهی به راست، گاهی بالا، گاهی پایین. خلاصه گیج و سرگردان هستید و مقصدتان را نمیشناسید. کمک گرفتن از یک مسیریاب میتواند دقیقا همان چیزی باشد که به آن نیاز دارید.
به عقیده بسیاری از فعالان و متخصصان؛ در اختیار داشتن استراتژی محتوا مناسب همانند یک برنامه هوشمند در بازاریابی محتوا عمل میکند و برای حضوری پررنگ در عرصه رقابت بسیار حائز اهمیت است. با توجه به اهمیت بسیار زیاد این مسئله در نظر داریم توضیحاتی در ادامه خدمت شما ارائه دهیم. با ما همراه باشید.
تعریف استراتژی محتوا چیست؟
باید به این مسئله ایمان داشته باشید که برای موفقیت در تولید محتوا و البته وبلاگنویسی، بخت و اقبال هیچگاه نمیتواند کمککننده باشد. حتی اگر در سایتهایی که با روشهای کلاه سیاه به صفحات اول گوگل آمدهاند مشغول به فعالیت هستید پس از مدتی متوجه میشوید که جایگاه خود را از دست دادهاید. زیرا مخاطبان امروزه برای خواندن و دنبالکردن زباله محتوایی وقت صرف نمیکند و به محض مشاهده یک محتوای آشغال، سایت را ترک میکنند که این مسئله از دید موتورهای جستجوگر گوگل دور نخواهد ماند.
هرچند که نمیتوان از کپیرایترها انتظار داشت که هر صبح ایدهای جدید و موضوعی نوین را در ذهن داشته باشند و با نوشتن و انتشار آنها، سایت را به موقعیت درستی برسانند و هر روز این مسئله تکرار شود. اما درمان و روش حل این مسئله؛ چیزی به نام استراتژی محتواست. اما سوال اینجاست که منظور از استراتژی محتوا چیست؟
اگر کلمه Content Strategy را در گوگل جستجو کنید؛ متوجه میشوید که متخصصان و فعالان بسیار زیاد و معروفی در این رابطه تحقیق کردهاند و تعریفهای متفاوتی را ارائه دادهاند. اما تمامی آنها در یک مسئله به تفاهم رسیدهاند. اینکه استراتژی محتوا نوعی مدیریت صحیح هر رسانه ملموس نوشتاری، تصویری، قابل بارگذاری و… است که به شما توانایی تولید میدهد تا با تاثیرگذاری بر اطرافیان آنها را وارد سایت کرده و در نهایت به مشتری تبدیل کنید.
طی تحقیقات صورتگرفته، تمامی شرکتها و افرادی که از استراتژی محتوایی در کسبوکارشان استفاده کردهاند نه تنها موفقیتهای زیادی را بدست آوردهاند بلکه در زمینه جلب مشتری توسط تولید محتوا در سایت و شبکههای اجتماعیشان نسبتا بیرقیب بودهاند. اما با این وجود بسیاری از افراد پیروی از یک استراتژی را رد کرده و از آن دوری میکنند. دلیل آن را میدانید؟
چرا از «استراتژی محتوا» دوری میکنیم؟
هیچ اهمیتی ندارد مدیر یک وبسایت، فریلنسر و حتی یک کپیرایتر باشید. زیرا درنهایت برای موفقیت در کسبوکارتان باید محتوایی را منتشر کنید که طرفدار داشته باشد. این مسئله تاثیر بسزایی در جذب مخاطب و البته کسبدرآمد خواهد داشت. مطمئنا اگر تازه وارد صنعت تولید محتوا شدهاید، بارها با عبارت استراتژی محتوا برخورد کردهاید. و میدانید برای موفقیت در بازاریابی محتوا و تاثیرگذاری محتوایتان و هدرنرفتن هزینه و وقتتان و قبل از اینکه حتی یک کلمه تولید محتوا انجام دهید. باید یک برنامه مشخص که از آن با عنوان استراتژی یاد میشود برای تولید و انتشار و ارتقاء و حتی حذف محتوا داشته باشید.
اما مشکل اینجاست بسیاری از افراد از آن سرباز میزنند، زیرا همیشه تصمیمگیری و انتخاب برایمان سخت بوده است. مثلا اگر شما در یخچال فقط 2نوع مربای هلو و آلبالو داشته باشید راحتتر میتوانید یک مربا برای صبحانهتان انتخاب کنید یا زمانیکه 24نوع مربای مختلف دارید؟!
درواقع سوالات زیادی در حین تعیین یک استراتژی محتوایی در ذهن افراد شکل میگیرد اینکه محتوایشان در چه زمینهای باشد، محتوای تولید شده متنی باشد یا تصویری؟، محتوای بلند یا کوتاه؟ و هزاران سوال دیگر که انتخاب و تصمیمگیری را سخت میکند. تمامی این سوالات باعث میشود تا تولیدکنندگان محتوا و البته صاحبان سایت با شنیدن استراتژی محتوا استرس گرفته و از آن فرار کنند. ولی نکته اینجاست آنها نمیدانند که این روش جواب نمیدهد و بلاخره جایی گریبانگیر آنها خواهد بود.
به عنوان مثال اگر یادگیری زبان انگلیسی برایتان دشوار است و هر روز از آن فرار میکنید مطمئنا نه تنها مشکل زبانتان حل نمیشود بلکه درست جایی که به آن نیاز دارید این مسئله را به رختان میکشد. زیرا اکثر دردها و مشکلات ما از همین یاد نگرفتن زبان نشات میگیرد! اما چگونه میتوان یک استراتژی محتوایی مفید و کاربردی داشته باشیم؟
چگونگه استراتژی محتوایی مفید و کاربردی بنویسیم؟
همانطور که گفته شد استراتژی محتوا برای رشد و پویایی هر کسبوکاری بسیار حائز اهمیت است. این مسئله در راستای رسیدن به اهدافتان بسیار تاثیرگذار است. از همینرو در ادامه برخی نکات موجود برای داشتن یک استراتژی مفید و کاربردی را برای شما بازگو میکنیم.
1.داشتن یک تصویر ذهنی از پایان
افراد تنها زمانی میتوانند تاثیرگذار واقع شوند که در آغاز هرکاری دقیقا بدانند میخواهند در انتها به کجا برسند وبه چه اهدافی دست پیدا کنند. هر چند زندگی غیرقابل پیشبینیست اما این دسته از افراد با علم به این مسئله هیچگاه مسیر حرکت را تار و مبهم نمیبینند. به همین دلیل است که گفته میشود برای طراحی استراتژی محتوا باید یک هدف و البته پایانی مشخص داشته باشید.
اگر میخواهید وبلاگی راهاندازی کنید باید دقیقا بدانید هدفتان چیست. ممکن است هدفتان راهاندازی کسبوکاری بدون حضور فیزیکی برای کسبدرآمد باشد تا از این طریق آزادی بیشتری برای انجام امور روزانهتان داشته باشید. یا ازطریق راهاندازی سایت میخواهید درمورد خاطرات خودتان از سفر صحبت کنید و درنهایت با آدمهای بیشتری ارتباط برقرار کنید و همسفرهای خوب پیدا کنید و… پس چه خوب، چه بد هرانگیزه و هدفی که از ساخت سایت دارید را تعیین کنید تا در نهایت بتوانید به آن برسید.
تصور ذهنی از پایان مانند تصور گرفتن یک «جایزه بزرگ» است. مشخصا اگر افزایش ترافیک سایت را یک جایزه بزرگ بنامید انگیزه شما برای انجام کارهایی که شما را به این جایزه میرساند چند برابر میشود. این جایزه بزرگ را به جوایز کوچکتر تقسیم کنید و برای خودتان اهداف کوچکتری تعریف کنید که در نهایت شما را به همان هدف بزرگ میرسانند. با این کار شما انگیزه مضاعف برای رسیدن به تکتک اهداف و درنهایت رسیدن به جایزه بزرگ خواهید داشت.
2.شناسایی مخاطبان هدف
این مرحله را میتوان یکی از مهمترین مراحل طراحی استراتژی محتوا دانست. زیرا شما محتوا را برای مخاطبان تولید میکنید. و سوال اساسی اینجاست که محتوا رابرای کدام دسته از مخاطبان تولید میکنید؟ اگرشما ندانید که مخاطبانتان از کدام سبک محتوا خوششان میآیند و از چه سبکی متنفرند، مطمئنا درجا خواهید زد و به جایی نخواهید رسید. به عنوان مثال اگر در حال نوشتن برای یک سایت آموزشی و رسمی که مخاطبان خاص خود را دارد، شوخیتان گل کند و از کلمات کوچهوبازاری استفاده کنید، مطمئنا در همان نگاه اول مخاطب سایت را میبندد. این مسئله در رابطه با سایتهای عامیانه و… کاملا برعکس است که نباید خیلی رسمی صحبت کنید.
پس یکی از قدمهای اصلی و مهم در استراتژی محتوای کاربردی، شناخت دقیق مخاطب هدف است. به هیچعنوان در زمان انتشار محتوا برای مخاطبتان همانند یک تخممرغ شانسی عمل نکنید که پس از انتشار محتوا عملکرد او را بسنجید.
3.مخاطب را سوار «نوار نقاله محتوایی» تان بکنید!
یکی از دلایلی که باعث میشود به سراغ طراحی استراتژی محتوا برویم؛ این است که با کمک آن میتوانیم غریبهها را به یک مشتری وفادار یا مخاطب وفادار تبدیل کنیم. اما برای رسیدن از غریبه به مشتری باید شما هم همگام با مخاطب راه بروید. مسیری که قرار است غریبه را به مشتری تبدیل کند را ما، «نوار نقاله محتوایی» مینامیم. در ابتدای این نقاله فرد غریبه وارد میشود و روی نوار نقاله مینشیند و حرکت میکند و درنهایت از آن طرف دستگاه به صورت یک مشتری وفادار از نوار نقاله بیرون میآید و از این طی مسیر کلی هم لذت میبرد. اما برای جذب مخاطب غریبه چه کارهایی باید انجام دهید؟
- پست میهمان
- استفاده از اینفلوئنسرها
- تبلیغات روی گوگل یا هر نوع تبلیغ دیگری
- استفاده از شبکههای اجتماعی
- ارسال ایمیلهای آموزشی کوتاه
- انتشار چک لیست و برگه تقلب و…
- انتشار مقالات آموزشی روزانه
- انتشار پادکستهای جذاب
- انتشار ویدئو
- برقراری ارتباط و تعاملی نزدیکتر با مخاطبان
- ارائه کوپنهای تخفیف برای خرید
- پیشنهادهای باورنکردنی
- توصیهنامههای دیگران برای استفاده از محصول
- و در نهایت تنها بفروشید
تمامی این مراحل کمک میکند تا غریبهای را وارد سایت کرده و در نهایت محصولی را به او بفروشید.
4.پیدا کردن بهترین شکل محتوا
این مرحله ارتباط مستقیمی با شناخت مخاطب دارد. زیرا شما قبل از پرکردن سایتتان با محتوایی نامناسب باید فانوسی برداشته و در شهر قدم بزنید. از همینرو استراتژی محتوا و البته شناخت نوع محتوایی که مخاطب دوست دارد به شما کمک میکند تا در حفظ آنها موفق عمل کنید. به عنوان مثال این امکان وجود دارد که درصد زیادی از مخاطبان شما به سایت محتوایی متنی علاقمند باشد و مخاطبان سایت رقیب به محتوای ویدئویی و تصویری علاقه بیشتری نشان دهند. از همینرو پیدا کردن علایق و البته بازخوردها بسیار حائز اهمیت است.
در این راستا کامنتها و نظرسنجیها میتواند بسیار کمک کننده باشد. هرچند اگر درصد زیادی از علاقمندان سایت شما محتوای متنی دوست داشته باشند دلیل مناسبی نیست که محتوای سایتتان تنها متنی باشد. بلکه شما باید بتوانید هرچند کم نیاز سایر مخاطبانتان را نیز ساپورت کنید. از این روش میتوانید برای شناخت و تحلیل رقبا استفاده نمائید.
کلام آخر
در این مقاله به طور کامل شما را با استراتژی محتوا آشنا کردیم. حال به خوبی میدانید که استراتژی محتوایی تا چه اندازه در کسبوکارها اهمیت دارد و چرا بسیاری از کپیرایترها و تولیدکنندگان محتوا از آن دوری میکنند. حتی برخی از مسائلی که در طراحی و تعیین استراتژی محتوایی تاثیرگذار و پراهمیت است را خدمت شما شرح دادیم. مطمئنا تمامی این موارد و آگاهی به این مسئله کمک میکند تا همواره در مسیری درست برای رسیدن به اهدافتان قدم بردارید. هرچند که نکات بسیار زیاد دیگری در این راستا وجود دارد، از همینرو متخصصان و کارشناسان ما در الفبای تبلیغ آمادهاند تا شما را در این زمینه راهنمایی کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به بخش تماس باما مراجعه کنید.
ثبت ديدگاه